24
May

O zi de descoperiri pentru 33 copii din Copceac și Talmaza, Ștefan-Vodă

Proiectul  Biodiversitate Moldova, împreună cu  Mişcarea Ecologistă din Moldova, au organizat o excursie neobișnuită pentru câștigătorii unui concurs de desene și eseuri pe tema biodiversității, elevi ai claselor a VI-a – a IX-a. Aceștia, au vizitat ieri, 24 mai, pentru prima oară, atracțiile turistice chiar din propria regiune, care, potrivit expertului nostru, se pot compara cu atracțiile turistice de peste hotare.

Participanții au mers într-o excursie instructivă la ”Muzeul Verde” din s.Talmaza, rezervația peisajeră din s. Leuntea, ”Grădina Turcească” (Panorama Nistrului de jos), ”Muzeul ținutului natal” și înălțimea Lomachim din Răscăieți, în zona vitivinicolă din Purcari, Pădurea Împărătească și mlaștina Togai, muzeul ”La bunici” din s. Tudora.

Coordonatorul excursiei, Viorel Miron, expert PNUD Moldova, director al Asociaţiei de Dezvoltare a turismului din Moldova, i-a instruit pe copii cu privire la valorile locale, care, potrivit lui, sunt comparabile cu atracțiile turistice din alte țări. Astfel, copiii au aflat că Grădina Turcească din Talmaza este una din cele mai vechi arii naturle din Europa, iar la Popeasca se află o grădină cu arbori fructiferi din sec. X. De asemenea, copiii au aflat că localitățile din zona Nistrului inferior sunt de 3 ori mai vechi decât piramidele din Egipt - cu 14 000 ani în urmă erau deja populate, iar primele localități care datează din anii 1405, 1410, erau conectate la un drum comercial, ”Drumul Moldovenesc”, care făcea legătura dintre Asia și Europa. Ghidul le-a mai povestit despre valoarea celor 3 monumente geopaleontologice din regiune, despre fauna locală excepțională, istorii și legende locale, despre cetățile antice de la Talmaza și Tudora și cetățile medievale Iurghici de la Palanca și Pârcălabia de Cioburciu.

De asemenea, în cadrul evenimentului, copiii au învățat să amenajeze popasuri turistice, iar la muzeul ”La bunici”, au participat la un atelier de olărit.

Potrivit managerului proiectului PNUD, Biodiversitate Moldova, Alexandru Rotaru, organizator al evenimentului, scopul organizării excursiei a fost familiarizarea și promovarea valorilor naturale și a atracțiilor turistice din raionul Ștefan-Vodă, pentru o dezvoltare ulterioară a ecoturismului în zonă. Întrucât participanții au fost, în mare parte copii, sarcina a fost și conștientizarea tinerei generații despre importanța conservării și valorificării biodiversității.

La rândul său, Lilia Curchi, reprezentantă a Mișcării Ecologiste din Moldova, coorganizatoare a evenimentului, a fost de părerea că biodiversitatea, descoperită, pas cu pas, în sânul naturii este mai pe înțelesul tinerei generații. ”A fost ocazia prin care elevii au perceput frumusețea, necunoscută de ei până acum, a comorilor naturale de alăruri. Sunt convinsă că astfel de experiențe trebuiesc replicate” – a declarat organizatoarea.

Excursia instructivă a fost organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității de Proiectul de mediu al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), “Integrarea priorităţilor de conservare a biodiversităţii în politicile de planificare teritorială şi practicile de utilizare a terenurilor din Moldova”, în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova. Copiii au fost selectați în baza unui concurs de desene și eseuri pe tema ”Biodiversitatea din Moldova, așa cum o văd eu”, care a avut loc în zona de desfășuarare a Proiectului PNUD de conservare a biodiversității.

Un reportaj foto de la eveniment puteți vedea pe https://undpmoldova.exposure.co/o-zi-plina-de-descoperiri-pentru-33-de-copii-din-raionul-tefanvoda